Podczas prezentacji zaprezentowano dania charakterystyczne dla kuchni świątecznej. W części wytrawnej znalazły się między innymi barszcz czerwony z uszkami, bigos, śledź z cebulą w oleju, śledź w sosie pomidorowym oraz ryba po grecku podana w formie zawijanej w tortilli. Uzupełnieniem były rogaliki z ciasta francuskiego z serkiem łososiowym, pasztet drobiowy, sałatka wielowarzywna oraz wypieki z ciasta francuskiego ze szpinakiem w kształcie choinek.
Część deserowa obejmowała struclę makową, piernikowego murzynka, miniaturowe muffinki marchewkowe oraz racuchy z jabłkami. Wszystkie potrawy zostały przygotowane w ramach zajęć praktycznych przez uczniów kierunków gastronomicznych i hotelarskich.
Prace nad menu oraz realizacją dań odbywały się pod opieką nauczycielek Agnieszki Stręciwilk i Moniki Żmudy-Szumiło. Wystawa stanowiła element praktycznego kształcenia zawodowego, umożliwiający zaprezentowanie umiejętności kulinarnych oraz organizacyjnych nabywanych w trakcie nauki.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.