Jest nowy prezes LW Bogdanka. Wraca na to stanowisko po ośmiu latach

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: archiwum/LWB

Jest nowy prezes LW Bogdanka. Wraca na to stanowisko po ośmiu latach - Zdjęcie główne

foto archiwum/LWB

Przeczytaj również:

Informacje łęczyńskie Nowy szef lubelskiej kopalni to człowiek dobrze znany w Bogdance. Tu zaczynał od pracy na dole, a teraz drugi raz został prezesem.
reklama

Wczoraj otwarto zgłoszenia, a dzisiaj odbyły się rozmowy kwalifikacyjne z kandydatami na prezesa Lubelskiego Węgla Bogdanka. I tego samego dnia (25 kwietnia) konkurs został rozstrzygnięty.

Nowym-starym szefem lubelskiej kopalni został Zbigniew Stopa. To absolwent Wydziału Górniczego Akademii Górniczo–Hutniczej w Krakowie. Od początku swojej kariery zawodowej związany z kopalnią w Bogdance, gdzie zaczynał od pracy pod ziemią.

W latach 2012-2016 był prezesem Lubelskiego Węgla Bogdanka. Pod koniec 2016 r. objął stanowisko dyrektora Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej, ale miał wtedy problemy zdrowotne i z tego powodu najpierw był na zwolnieniu, a potem zrezygnował z funkcji.

Dzisiaj także wyłoniono dwóch wiceprezesów lubelskiej kopalni. Zastępcą prezesa ds. produkcji został Bartosz Rożnawski, do tej pory członek rady nadzorczej LWB wybrany przez załogę. W Bogdance pracuje od 18 lat, obecnie jako zastępca kierownika ruchu zakładu górniczego.

Z kolei na wiceprezesa ds. rozwoju wybrano Sławomira Krenczyka, który pracował już w lubelskiej kopalni, gdzie w latach 2019-2020 pełnił funkcję pełnomocnika zarządu i dyrektora ds. relacji spółki z otoczeniem. Wcześniej był członkiem zespołu projektowego, odpowiadającego za przejęcie pakietu kontrolnego LW Bogdanka przez Enea w 2015 roku.

Zarówno Stopę, jak i Krenczyka oraz Rożnawskiego Rada Nadzorcza LWB powołała na stanowiska z dniem 1 maja br.

Czwartym członkiem zarządu jest Artur Wasilewski, zastępca prezesa ds. ekonomiczno-finansowych. On jako jedyny z członków poprzedniego zarządu nie został odwołany (w Bogdance od 2000 roku).

Przypomnijmy, że Rada Nadzorcza LWB 15 kwietnia odwołała prezesa Kasjana Wyligałę i dwóch wiceprezesów – Adama Partykę (ds. pracowniczych) i Dariusza Dumkiewicza (ds. handlu i inwestycji).

Skład zarządu LWB od 1 maja to: prezes Zbigniew Stopa i wiceprezesi - Sławomir Krenczyk (rozwój), Bartosz Rożnawski (produkcja), Artur Wasilewski (sprawy ekonomiczno-finansowe).

wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy