Po raz kolejny organizator zaprosił wystawców – w szczególności Koła Gospodyń Wiejskich oraz twórców kulinarnych i rękodzielników – do udziału w bogatej prezentacji stoisk. W tym roku wydarzenie wzbogacone zostanie o nową formułę: konkurs na stoisko, które w najlepszy sposób odda charakter swojego sołectwa poprzez kulinaria, rękodzieło, aranżację i historię.
Konkurs „Potrawa z sezonowych owoców lub warzyw”
Regulamin przewiduje udział osób mieszkających w gminie Milejów, z możliwością zgłoszenia jednej potrawy. Dania nie mogą być już wpisane na listę produktów tradycyjnych. Zgłoszenia przyjmowane są do 27 sierpnia 2025 r., osobiście lub przez formularz online. Dania należy dostarczyć do godz. 15:00 w dniu wydarzenia, przygotowane na koszt uczestnika i opatrzone tabliczką z nazwą potrawy.Oceny dokona komisja złożona z osób niezwiązanych z wystawianiem potraw. Kryteria obejmują smak, łatwość przygotowania oraz estetykę prezentacji (każdy element oceniany w skali 0–10). Decyzje jury są ostateczne. Nagrody rzeczowe przewidziane są dla trzech najwyżej ocenionych potraw. Po wręczeniu nagród dania zostaną udostępnione uczestnikom wydarzenia do degustacji.
Konkurs „Przetwory z domowej spiżarni”
Równolegle odbędzie się konkurs dedykowany domowym przetworom owocowo-warzywnym – marynatom, kiszonkom, dżemom, kompotom czy sałatkom. Każdy uczestnik może zgłosić jeden przetwór, dołączając do niego przepis. Termin zgłoszeń i dostarczenia wyrobów jest taki sam jak w konkursie na potrawę. Każdy przetwór zostanie oznaczony numerkiem przygotowanym przez organizatora.Jury oceni kompozycję smaku, dobór owoców i warzyw, sposób podania oraz estetykę opakowania (ozdoba słoika). Podobnie jak w pierwszym konkursie, decyzje komisji będą niepodważalne. Najlepsze przetwory zostaną nagrodzone, a po ogłoszeniu wyników – udostępnione do degustacji publiczności.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.