W niedzielę (9 lipca) w Zespole Szkół Górniczych w Łęcznej odbył się półfinał piątej edycji konkursu „Kobieta Przedsiębiorcza”.
- Motywami przewodnimi konkursów były lubelskie jabłka, lubelskie zioła i lubelska kasza oraz owoce miękkie. W tym roku natomiast, należało wyszukać i wykonać potrawy o minimum 25-letniej recepturze, ściśle związane z regionem lubelskim, oraz zaprezentować je przed komisją konkursową – informuje Starostwo Powiatowe w Łęcznej.
Warunkiem miał być fakt, iż przepisy na konkretne dania pochodzą ze starych książek kucharskich, notatek lub domowych zeszytów, gdzie tajna receptura była zapisana. Dodatkowo wybrane potrawy miały spełniać kryteria wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W niedzielnym półfinale udział wzięły panie z 10 Kół Gospodyń Wiejskich. – Wszystkie potrawy były przygotowane z największą dbałością o szczegóły i zgodność z oryginalnym przepisem. Podane były na pięknych, przystrojonych w kwiaty i wyroby rękodzielnicze stołach – przyznają pracownicy łęczyńskiego starostwa.
A tak prezentuje się klasyfikacja końcowa:
- KGW w Cycowie - Bryzol z jelenia z buraczkami
- KGW Zezulin Drugi - Bułeczki z ziemniakami z nadzieniem śliwkowym
- KGW Jaszczów - Pasztet z królika
- KGW Łuszczów Kolonia -Zawijaki Krystyny
- Stowarzyszenie KGW w Stoczku - Sałacianka
- KGW ,,Maryniów” w Maryniowie - Kotlet górniczy
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.