Ośrodek nad Zagłęboczem wydał oświadczenie po kontroli Sanepidu

Opublikowano: Aktualizacja:
Autor:

Ośrodek nad Zagłęboczem wydał oświadczenie po kontroli Sanepidu - Zdjęcie główne

Nad tym jeziorem żadna firma nie była zainteresowana zorganizowaniem kąpieliska

Przeczytaj również:

Informacje łęczyńskieOśrodek Wypoczynkowo-Szkoleniowy Zagłębocze na swoim profilu społecznościowym wydał oświadczenie dotyczące wyników kontroli Sanepidu po tajemniczych zachorowaniach plażowiczów, o których informowaliśmy w ubiegłym tygodniu.
reklama

Oświadczenie zaczyna się od słów: "W związku z bezpodstawnymi oskarżeniami dotyczącymi rzekomych zatruć pokarmowych i przedstawienia nas w złym świetle, pragniemy Państwa poinformować o wynikach przeprowadzonych kontroli".

Dalej czytamy: "Nasz ośrodek przeszedł kompleksowe kontrole przeprowadzone przez Sanepid, które obejmowały szczegółowe sprawdzenie warunków higienicznych całego obiektu. Dodatkowo, wszyscy pracownicy mający styczność z żywnością zostali też poddani odpowiednim badaniom" - czytamy w oświadczeniu.

"Wyniki tych badań jednoznacznie potwierdziły, że nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości. Wszystkie zlecone przez Sanepid badania laboratoryjne nie wykazały obecności żadnych bakterii ani innych czynników, które mogłyby wskazywać na możliwość zatruć pokarmowych związanych z naszym ośrodkiem" - podkreśla ośrodek.

reklama

Przypomnijmy, że dochodzenie epidemiologiczne zostało wszczęte 15 lipca w związku ze zgłoszeniami 29 osób, które miały dolegliwości żołądkowe po wypoczynku nad jeziorem Zagłębocze. Wśród nich było troje dzieci, które leczyły się w szpitalu.

Służby sanitarne po tych zgłoszeniach zbadały wodę w jeziorze (nie jest kontrolowana regularnie, bo nad Zagłęboczem nie ma zorganizowanego kąpieliska).

Sanepid nie stwierdził obecności bakterii w jeziorze i w wodociągu zaopatrującym tereny wokół Zagłębocza. Później sprawdzał lokale gastronomiczne i wspomniany ośrodek nad jeziorem.

wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE