reklama
reklama

Pierniczki burmistrza Łęcznej Leszka Włodarskiego

Opublikowano:
Autor:

Pierniczki burmistrza Łęcznej Leszka Włodarskiego - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje łęczyńskie Zajrzeliśmy do świątecznej kuchni burmistrza Łęcznej. Leszek Włodarski poleca przepis na pierniczki stosowany od lat w jego domu.
reklama

- Już niemal tradycją w naszym domu jest wspólne przygotowywanie pierniczków świątecznych. Za przygotowanie masy odpowiada żona Asia. Pozostała trójka: tata, córka Lena i syn Igor zajmujemy się wykrawaniem i dekorowaniem pierniczków – mówi burmistrz Leszek Włodarski.

- Piękny zapach korzennego aromatu wypełnia cały dom i przypomina, że święta Bożego Narodzenia tuż-tuż. Przepis na pierniczki jest u nas niezmienny od wielu lat, jedynie wodze fantazji puszczają przy zdobieniu ciasteczek. Wspólne przygotowywanie potraw sprawia nam ogromną radość i świetnie się przy tym bawimy. Chociaż nie ukrywam, że bardzo często na koniec naszych kulinarnych zabaw kuchnia sprawia wrażenie jakby przeszła przez nią trąba powietrzna – dodaj burmistrz.

JAK PRZYGOTOWAĆ PIERNICZKI BURMISTRZA

Składniki:

- 500 g mąki pszennej,

- 200 g płynnego miodu,

- 150 g cukru drobnego lub cukru pudru,

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,

- 150 g masła,

- 4 żółtka jajek,

- 150 g śmietany kwaśnej 18 %,

- łyżeczka kakao,

- przyprawy: łyżka cynamonu, łyżeczka mielonego imbiru, po pół łyżeczki mielonych goździków, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu i kolendry.

Przygotowanie: W garnku umieszczamy masło, miód, kakao oraz wszystkie przyprawy korzenne. Całość podgrzewamy do całkowitego roztopienia się masła. Następnie całość odstawiamy na bok do przestudzenia. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy żółtka, śmietanę z sodą oczyszczoną oraz cukier. Na koniec wlewamy przygotowany wcześniej, przestudzony płyn korzenny. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej i klejącej masy. Dopiero po umieszczeniu jej w lodówce, zrobi się idealnie plastyczna. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin. Następnie z masy formujemy cienkie placki, w których wycinamy pierniczki. Tak stworzone kształty wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 12 minut. Po upieczeniu zabieramy się za dekorowanie pierniczków lukrem i posypkami. Smacznego!

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama