To ciasto naszych prababek, którego historia sięga prawie 150 lat, odkąd w Ciechankach zaczęto uprawiać buraki cukrowe.
Na żyznych "pszenno – buraczanych" glebach uprawiał je Wacław Lachert – właściciel majątku ziemskiego Ciechanki w latach 1910 – 1944. Odbiorcą buraków była ówczesna cukrownia w pobliskim Milejowie.
Wydarzenie "Tradycja ze smakiem" odbyło się w piątek, 8 grudnia. W tym dniu w Dworze Lachertów otwarto także wystawę prac lokalnych twórców rękodzieła, malarstwa i rzeźby.
fot. Centrum Spotkań Twóczych w Ciechankach
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.