reklama
reklama

Puchaczów: Nasze prababki wiedziały, co dobre!

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje łęczyńskiePrzy ludowej nucie granej przez kapelę Swojacy z Cycowa gospodynie częstowały gości Dworu Lachertów prześniakiem buraczanym ciechańskim, który w listopadzie został wpisany na prestiżową listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
reklama

To ciasto naszych prababek, którego historia sięga prawie 150 lat, odkąd w Ciechankach zaczęto uprawiać buraki cukrowe.

Na żyznych "pszenno – buraczanych" glebach uprawiał je Wacław Lachert – właściciel majątku ziemskiego Ciechanki w latach 1910 – 1944. Odbiorcą buraków była ówczesna cukrownia w pobliskim Milejowie.

Wydarzenie "Tradycja ze smakiem" odbyło się w piątek, 8 grudnia. W tym dniu w Dworze Lachertów otwarto także wystawę prac lokalnych twórców rękodzieła, malarstwa i rzeźby.

fot. Centrum Spotkań Twóczych w Ciechankach

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama