reklama
reklama

Są pierwsze reakcje na ptasią grypę. Rynek boi się wzrostu cen przed świętami

Opublikowano:
Autor:

Są pierwsze reakcje na ptasią grypę. Rynek boi się wzrostu cen przed świętami - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje łęczyńskieLubartów epicentrum ptasiej grypy w naszym regionie. Powiat łęczyński i parczewski znajdują się w strefie zagrożenia. Reagują hodowcy oraz gminy.
reklama

Trwa akcja informacyjna mieszkańców o wystąpieni ptasiej grypy w naszych okolicach. Jak informowaliśmy wcześniej, epicentrum znajduje się obecnie w Lubartowie. Więcej przeczytacie tutaj:

Akcję informacyjną prowadzi także Gmina Cyców, która na swoim profilu opublikowała m.in. grafikę o zasadach ochrony gospodarstwa przed wirusem (poniżej).

Jak się dowiedzieliśmy, właściciele gospodarstw reagują na komunikaty i wdrażają zalecenia, np. zamykają kury.

Jednak z informacji, jakie do nas spływają, to rynek boi się dalszych konsekwencji ptasiej grypy. Ograniczenia dla wymienionych w powyższym artykule powiatów obowiązują aż  do 06 grudnia. Branża spożywcza boi się wzrostu cen jajek i artykułów drobiowych przed świętami.

reklama

- Niestety, ale ptasia grypa dyktuje ceny jajek oraz mięsa. Te ceny od jakiegoś czasu już są wysokie, ale obostrzenia są dodatkowym pretekstem. To się na pewno odbije na cenach makowców i ciast na zamówienie - mówi cukierniczka sprzedająca swoje wyroby w Łęcznej i Lubartowie.

Ptasia grypa w Polsce

W piątek 15 listopada wyniki badań potwierdziły obecność wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków w gospodarstwie komercyjnym znajdującym się w miejscowości Rudki (gmina Miłosław). Zapadła decyzja o zagazowaniu 322 575 kur rzeźnych. Ponadto w ostatnich dniach ogniska H5N1 potwierdzono także w województwie dolnośląskim (17 595 kaczek rzeźnych) i w województwie lubelskim (7 246 indyków rzeźnych).

- Na wolnym rynku za kilogram kurczaka brojlera płacono między  5,10 – 5,50 złotego  (średnia: 5,25 zł/kg). W  kontraktacji za kilogram kurczaka brojlera płacono od 5,20 do 5,30 złotego za kilogram (średnia 5,24 zł/kg) - informuje Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama