Wydarzenie rozpoczęło się od występów zespołów działających przy Gminnym Centrum Kultury i Sportu w Ludwinie.
Dzieci z grupy Zezulanie oczarowały publiczność ludowymi tańcami i śpiewem. Z kolei zespół On Friday pod kierownictwem Mirosława Kozery wykonał swoje autorskie utwory oraz covery legendarnego zespołu Dżem.
Kapela Drewutnia porwała uczestników do tańca przy tradycyjnych melodiach ludowych. W dalszej części imprezy na scenie pojawiły się Słowianki, prezentując przeboje takich artystów jak Cleo, Golec uOrkiestra czy Maryla Rodowicz. Wieczór zakończyła wspólna potańcówka.
To już ćwierć wieku
Jednym z głównych punktów programu był tradycyjny konkurs kulinarny, który w tym roku odbył się w ośmiu kategoriach. Publiczność miała okazję spróbować konkursowych dań i nalewek, przygotowanych przez mieszkańców oraz lokalne organizacje. A stoły aż uginały się od lokalnych potraw.W Ludwinie Tłusty Czwartek jest już tak obchodzony od ćwierć wieku. To nie tylko święto smaku, ale także okazja do integracji społeczności lokalnej i podtrzymywania wieloletnich tradycji, które z roku na rok przyciągają coraz więcej uczestników.
- Zaczęło się od kilku osób, które chciały się pochwalić swoimi produktami, pieczeniami, trunkami i w takim małym gronie zrobiły pierwszą uroczystość. Z każdym rokiem ona ewoluowała, aż teraz możemy powiedzieć, że ma wymiar wojewódzki, a nawet międzynarodowy, bo mamy delegację z partnerskich miast – węgierskiego Téglás i ukraińskiego Uściługa – podkreśla Andrzej Chabros, wójt gminy Ludwin, która słynie nie tylko z chleba ludwińskiego i makaronu firmy Polmak.
Ludwin słynie z tradycyjnych potraw
- Mamy wiele produktów regionalnych zarejestrowanych na liście produktów marszałka województwa lubelskiego, ale też wiele wspaniałych produktów, które nie są nigdzie zarejestrowane, nie są oceniane, ale są smakiem tej ziemi. Cieszymy się z zaangażowania naszych mieszkańców, którzy co roku przygotowują się do uroczystości chętnie występują w naszych konkursach, częstując, dzieląc się tym, co potrafią zrobić najlepiej. Często dostają receptury z pokolenia przekazywane na pokolenia, ale są też kategorie nowoczesne – dodaje wójt.Z okazji zbliżającego się Dnia Kobiet wójt Andrzej Chabros oraz starosta Daniel Słowik wręczyli kwiaty wszystkim paniom obecnym na imprezie.
Festiwal Smaku był także okazją do podziękowań dla Anny Czarneckiej, dyrektor Gminnego Centrum Kultury i Sportu w Ludwinie, która po 41 latach pracy przeszła na emeryturę. Podziękowania złożyli jej m.in. starosta, wójt oraz Koła Gospodyń Wiejskich. – Wspólnie stworzyliśmy od zera Gminne Centrum Kultury w Ludwinie, które stało się sercem gminy – podsumowała Anna Czarnecka.
WYNIKI KONKURSU KULINARNEGO
Potrawy tradycyjne w nowoczesnym wydaniu:
- Lena Niczyporuk
- Antoś Grabowski
- Mikołaj Grabowski
Potrawy regionalne pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszanego:
- Dariusz Gajos
- Kamila Filipczuk
- Zbigniew Wójcik
Chleby i inne wypieki:
- Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Ludwinie
- Krzysztof Grabowski
- Zofia Sokołowska
Ciasta, torty i desery:
- Karolina Czuchryta
- Grażyna Gabriel-Chyła
- Agnieszka Koza
Potrawy rybne:
- Anna Jabłońska
- Agnieszka Grabowska
- Czesław Durys
Napoje, nalewki i przetwory:
- Magdalena Stachura
- Elżbieta Brzowska
- Ilona Stachura
Potrawy dietetyczne:
- Agnieszka Wojtaluk
- Warsztaty Terapii Zajęciowej w Janowicy
- Katarzyna Stachańska
Najbardziej odkrywczy smak przyrządzonej potrawy:
- KGW Ludwin – strogonow
- Stowarzyszenie Kobiet Powiatu Łęczyńskiego – pierogi z kaszą bulgur i mięsem
- KGW Dratów-Kolonia – mięso pieczone
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.