Reklama

Reklama

Jak dbać o miedź, by zachować piękny wygląd naczyń miedzianych?

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor:

Jak dbać o miedź, by zachować piękny wygląd naczyń miedzianych? - Zdjęcie główne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

PROMOWANE Naczynia miedziane mają swój niewątpliwy urok. Odznaczają się nienagannym wyglądem i dużą trwałością co idzie w parze z długim czasem użytkowania. Podpowiadamy jak dbać o miedź, aby jak najdłużej cieszyć się jej walorami.

Reklama

Naczynia miedziane – jak o nie dbać?

Podstawowa zasada dbania o naczynia miedziane to przede wszystkim nie szkodzić. Miedź silnie reaguje na czynniki zewnętrzne, należy więc pamiętać o zachowaniu szczególnej ostrożności podczas pielęgnacji. Najlepiej unikać chemicznych płynów oraz mycia takich naczyń w gorącej wodzie, niewskazane więc jest też używanie zmywarki. Nie należy też stosować szorstkich czy drucianych akcesoriów myjących.
Aby utrzymać pierwotny stan swoich naczyń oraz ich walory dekoracyjne wystarczą poste, naturalne metody i domowe środki czystości. Najpopularniejszy roztwór do czyszczenia naczyń z miedzi możemy przygotować z cytryny i soli kuchennej, proporcji 50:50. Alternatywą jest użycie przecieru pomidorowego, który wciera się miękką szmatką, który rozpuszcza i skutecznie usuwa patynę. Na koniec płuczemy naczynia pod letnią, bieżącą wodą i koniecznie wycieramy do sucha delikatną ścierką lub ręcznikiem papierowym. Innym sposobem jest zastosowanie papki z tartych ziemniaków, którą wykłada się naczynie. Po zaschnięciu, zdejmujemy ziemniaczaną warstwę i przecieramy powierzchnię spirytusem. Czynność powtarzamy do uzyskania oczekiwanego efektu.

Jak często należy czyścić naczynia z miedzi?

Naczynia miedziane, aby zachować efektowny wygląd, wymagają nie tylko odpowiedniej, ale i regularnej pielęgnacji. Producenci najczęściej rekomendują czyszczenie naczyń używanych do gotowania po każdym użyciu. Naczynia używane do wody jak dzbanki czy kubki warto czyścić raz w tygodniu. W trakcie korzystania z miedzianych naczyń każdy sam oceni, jaka jest dla niego najlepsza częstotliwość czynności pielęgnacyjnych. Jeśli pojawia się nalot lub metaliczny posmak wody lub potraw, warto wdrożyć częstsze czyszczenie, co kilka dni. Warto potraktować pielęgnację naczyń jako swojego rodzaju rytuał, ponieważ nie unikniemy efektu utleniania, możemy mu tylko zapobiegać. Może wydawać się, że używane przez nas naczynia miedziane wymagają dużo zachodu, patrząc jednak na ich prozdrowotne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy