Na wystawie zaprezentowano kilkadziesiąt gatunków świeżych grzybów, pogrupowanych pod względem podobieństwa zewnętrznego. Zwiedzający mogli dzięki prelekcjom i poradom udzielanym przez klasyfikatora grzybów świeżych dowiedzieć się, jakie są zasady zbioru grzybów i jak zapobiegać zatruciom. Wystawę 5 października zorganizowała Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Łęcznej we współpracy z Regionalną Dyrekcją Lasów Państwowych w Lublinie
Które smakują, a które otrują
Opublikowano:
Autor:
tubalecznej.pl
Przeczytaj również:
Wiadomości "Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia" – pod tym hasłem w łęczyńskim sanepidzie odbyła się wystawa, której celem było upowszechnienie wiedzy na temat grzybów jadalnych, niejadalnych, trujących oraz zasad bezpiecznego grzybobrania.
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.