Odmierzanie składników bez wagi kuchennej
Nie wszyscy mamy w domu wagę kuchenną. Nie zawsze też odważanie poszczególnych składników jest wygodne czy praktyczne. Na szczęście w większości przypadków możemy wygodnie odmierzyć płyny i produkty sypkie za pomocą podstawowych kuchennych przedmiotów: szklanki, łyżki i łyżeczki. To, ile ml ma szklanka, jest wartością ustandaryzowaną – to znaczy, że zwykła szklanka ma standardowo 250 ml pojemności. Jedna łyżka stołowa to natomiast 10 ml, a mała łyżeczka do herbaty – 5 ml. Sytuacja nieco się komplikuje w przypadku produktów takich jak mąka czy cukier, dobrze więc stworzyć sobie poręczną tabelkę i powiesić w widocznym miejscu w kuchni, by zawsze była pod ręką.
Oto najpopularniejsze miary:
- Mąka:
- 1 szklanka – 160 g,
- 1 niezbyt kopiasta łyżka – 10 g,
- 1 łyżeczka – ok. 3–4 g.
- Cukier:
- 1 szklanka – 220 g,
- 1 łyżka –15 g,
- 1 łyżeczka – 5 g.
- Miód:
- 1 szklanka – 350 g,
- 1 łyżka – 20 g,
- 1 łyżeczka – 8 g.
Patenty na przechowywanie żywności
Marnowanie jedzenia to strata dla portfela, a najczęściej w śmietniku lądują resztki czy produkty, które leżały za długo zapomniane z tyłu lodówki lub zdążyły zepsuć się przez niewłaściwe przechowywanie. Dłuższą świeżość zapewnimy warzywom, przechowując je w odpowiedni sposób. Ziemniaki nie lubią słońca i wilgoci – koniecznie trzymaj je w chłodnym, zacienionym miejscu, idealnie by było w skrzyni z piaskiem, ale dobrze sprawdzi się też przewiewny worek w szafce w kuchni.
Jabłka i banany przechowuj z dala od innych owoców, gdyż wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie, więc pozostałe owoce szybciej zaczną mięknąć i przejrzewać. Delikatne owoce, jak maliny, jagody czy truskawki, myj dopiero przed zjedzeniem, a to, czego nie planujesz jeść od razu, wysusz możliwie najbardziej i schowaj do lodówki – najlepiej w dużym, płaskim naczyniu, by nie leżały zmiażdżone pod własnym ciężarem. Cięte zioła, jak koperek czy natka pietruszki, wstaw do wazonu z wodą i taki wazon przechowuj w lodówce; dodatkowo możesz włożyć całość razem z liśćmi do foliowego worka – przechowywane w ten sposób będą świeże nawet ponad tydzień.
Takie produkty jak koncentrat pomidorowy, surowe białka jaja, pokrojone surowe warzywa czy śmietana dobrze się mrożą, więc nadmiar warto podzielić na porcje i schować do zamrażarki na później, unikaj natomiast mrożenia gotowanych ziemniaków czy zabielanych zup, gdyż po rozmrożeniu zmienią smak.
Wypieki zawsze udane
Dla niektórych deser jest najważniejszą częścią obiadu – a niewiele jest lepszych deserów od domowego ciasta. Za to zmorą każdego cukiernika-amatora jest zakalec. A jak uniknąć zakalca? Wystarczy trzymać się kilku zasad:
- składniki na ciasto muszą być zawsze w temperaturze pokojowej (chyba że przepis wyraźnie zaznacza inaczej);
- mieszając łyżką, mieszaj tylko w jednym kierunku i tylko do połączenia składników – chaotyczne ruchy pozrywają włókna glutenu, dzięki którym ciasto utrzymuje kształt, przez co może się zapaść pod własnym ciężarem;
- nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia i nie zmieniaj temperatury, a jeśli musisz sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone, zrób to pod sam koniec przewidywanego czasu.
Jeśli przepis wymaga dodania piany z białek, pamiętaj, by wmieszać ją naprawdę delikatnie, aby nie zniszczyć jej delikatnej struktury. Jeśli ucierasz masło z cukrem, poświęć temu nawet dziesięć minut – dzięki temu wypieki wyrosną lekkie, napowietrzone i puszyste.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.