Przed wojną gospodynie z Ludwina i okolic same wypiekały chleb w piecach z palonej cegły. Miejscowy rzemieślnik wyrabiał drewniane dzieże, w których to rozrabiano zaczyn na chleb.
Tę tradycję wypieku od lat 60. ubiegłego wieku przejęła Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Ludwinie, która piecze chleby wpisane na listę produktów regionalnych. Chleby ludwiński i ludwiński żytni zostały już wyróżnione w konkursie Agroliga 2013, kiedy to list gratulacyjny prezesowi ludwińskiej spółdzielni wręczał prezydent Bronisław Komorowski.
Niedawno spółdzielcy z Ludwina odnotowali kolejny sukces. Chleb ludwiński żytni zajął trzecie miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Piekarsko-Cukierniczym w kategorii chleb żytni o udziale mąki żytniej min. 90 proc.
– To wielki prestiż na forum ogólnopolskim, tym bardziej, że nasz produkt docenili fachowcy z branży – cieszy się Wojciech Szymański, prezes Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Ludwinie.
Oprócz smaku i zapachu komisja oceniała wygląd zewnętrzny chleba, cechy skórki, takie jak barwa, grubość, chrupkość, wykształcenie nacięć i cechy miękiszu: podatność na kruszenie się, elastyczność, porowatość, lepkość podczas żucia, równomierność zabarwienia.
- Nasz chleb przygotowywany jest w tradycyjny sposób na naturalnym zakwasie według receptury naszych babć. Składa się w 100 procentach z mąki żytniej, do której nie dodajemy żadnych polepszaczy. Jest zdrowy i długo utrzymuje świeżość – tłumaczy Szymański.
Konkurs zorganizowała redakcja „Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego" oraz Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.