- Nasza gmina to nie tylko piękne jeziora, las i czyeste powietrze, ale także pyszne potrawy sporządzane według dawnych receptur. Jest ewenementem, że na liście produktów tradycyjnych Lubelszczyzny znajdują dwa produkty z naszej gminy: makaron jajeczny i chleb ludwiński. Są też wędliny rozpoznawane w całym powiecie – mówi Andrzej Chabros, wójt gminy Ludwin.
- Chcemy, żeby kojarzono nas także ze smakami. Pogoda czasem zawodzi, smaki nigdy - dodaje Anna Czarnecka, dyrektor Regionalnego Centrum Klutury w Ludwinie.
Impreza odbywa się co roku w Tłusty Czwartek. Oprócz zespołów disco polo na scenie w hali sportowej w Ludwinie zaprezentowali się m. in. artyści ludowi z Białorusi i lubelscy sztukmistrzowie.
Jakich potraw można było spróbować, jakie piosenki grał Skaner, a jakie Imperium, jaka jest historia święta smaków? - zobacz nasze wideo.
Każdy mógł spróbować potraw przygotowanych przez prawie stu kucharzy z Ludwina i okolic. Jury oceniło lokalne potrawy w czterech kategoriach:
- w kategorii potrawy regionalne pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszanego pierwsze miejsce zajęła delegacja z Białorusi, która przygotowała kanapki z dziczyzny;
- pierogi, ciasta, chleby i inne wypieki – deser Filadelfia Zenobii Chocińskiej;
- potrawy dietetyczne – dynia po grecku Eugenii Budzyńskiej;
- nalewki – praliny mocnoalkoholowe Andrzeja Foltyna.