W programie wydarzenia przewidziano również koncert zespołu BeFolk oraz poczęstunek oparty na tradycyjnych wypiekach z burakiem cukrowym. Organizatorzy podkreślają, że uczestnicy będą mogli skosztować prześniaka w jego tradycyjnej formie.
Prześniak buraczany Ciechański charakteryzuje się prostokątnym kształtem, złoto-brązową barwą oraz obecnością maku. Po upieczeniu osiąga grubość około 3–4 cm. Ciasto ma lekko słodkawy smak, wyczuwalny aromat pieczonego buraka i maku.
Pieczenie przekazywane jest w Ciechankach z pokolenia na pokolenie — receptura sięga blisko 150 lat.
Wydarzenie ma stanowić szansę na poznanie i docenienie regionalnego łęczyńskiego dziedzictwa kulinarnego.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.