reklama

Głodni? Będzie okazja degustacji unikatowego wypieku — “Prześniak buraczany Ciechański” w Ciechankach

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Gov.pl

Głodni? Będzie okazja degustacji unikatowego wypieku — “Prześniak buraczany Ciechański” w Ciechankach - Zdjęcie główne

foto Gov.pl

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Informacje łęczyńskieW piątek 28 listopada o godz. 17.00 w Centrum Pracy Twórczej w Ciechankach odbędzie się wydarzenie zatytułowane "Tradycja ze smakiem i buraczanym prześniakiem". W ramach spotkania zaplanowano prezentację i degustację wypieku znanego jako Prześniak buraczany Ciechański (również: prześniak buraczany, buraczarz, buraczak), który w 2023 roku został wpisany na Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi — Listę Produktów Tradycyjnych.
reklama

W programie wydarzenia przewidziano również koncert zespołu BeFolk oraz poczęstunek oparty na tradycyjnych wypiekach z burakiem cukrowym. Organizatorzy podkreślają, że uczestnicy będą mogli skosztować prześniaka w jego tradycyjnej formie.

Prześniak buraczany Ciechański charakteryzuje się prostokątnym kształtem, złoto-brązową barwą oraz obecnością maku. Po upieczeniu osiąga grubość około 3–4 cm. Ciasto ma lekko słodkawy smak, wyczuwalny aromat pieczonego buraka i maku.

Pieczenie przekazywane jest w Ciechankach z pokolenia na pokolenie — receptura sięga blisko 150 lat.

Wydarzenie ma stanowić szansę na poznanie i docenienie regionalnego łęczyńskiego dziedzictwa kulinarnego.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo