W czwartek, 11 grudnia, w Centrum Pracy Twórczej w Ciechankach odbyły się warsztaty poświęcone tradycyjnej sztuce kiszenia i fermentacji żywności. Zajęcia poprowadziła Marta Gołębiowska, która w przystępny sposób połączyła wiedzę teoretyczną z praktycznym działaniem.
Panie uczestniczące w spotkaniu poznawały procesy fermentacji oparte na działaniu bakterii kwasu mlekowego – naturalnego sprzymierzeńca zdrowia, odpowiedzialnego za unikalny smak kiszonek oraz ich właściwości probiotyczne. W części praktycznej przygotowywano kiszonki z warzyw i owoców, ucząc się proporcji, technik i zasad bezpiecznego przechowywania.
Warsztaty były nie tylko okazją do zdobycia cennej wiedzy kulinarnej, ale także do integracji i wymiany doświadczeń.
Jak podkreślają uczestniczki, takie zajęcia pokazują, że tradycyjne metody przetwarzania żywności doskonale wpisują się we współczesne trendy zdrowego stylu życia.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.