Na żyznych "pszenno – buraczanych" glebach uprawiał je Wacław Lachert – właściciel majątku ziemskiego Ciechanki w latach 1910 – 1944. Odbiorcą buraków była ówczesna cukrownia w pobliskim Milejowie.
Wpisanie prześniaka na prestiżową listę świętować nie gdzie indziej jak w Dworze Lachertów w Ciechankach w piątek, 8 grudnia o godz. 16 w czasie wydarzenia "Tradycja ze smakiem".
W programie: prezentacja buraczanego wypieku, występ kapeli Swojacy z GDK w Cycowie, otwarcie wystawy prac lokalnych twórców rękodzieła, malarstwa, rzeźby), degustacja ciast regionalnych, wykonanych podczas warsztatów kulinarnych SGW w Ciechankach.
Poniżej opis wypieku (źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi).
Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)
Ciasto o brawie złoto-brązowej z widocznymi czarnymi ziarenkami maku o kształcie najczęściej prostokątnym
Kształt (zewnętrzny i na przekroju)
Kształt wypieku nadaje forma blaszki, w której jest wypiekany, zazwyczaj prostokątny
Wielkość
W zależności od blaszki, w której jest wypiekany, grubość po upieczeniu ok. 3-4 cm
Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
Barwa złoto-brązowa z widocznymi czarnymi ziarenkami maku
Konsystencja, „wrażenie w dotyku”
Lekko twarde, dość zbite, wilgotne
Smak i zapach
Smak lekko słodki, wyczuwalny smak buraka oraz maku;
Zapach aromatyczny, charakterystyczny dla pieczonego buraka oraz maku
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.