reklama
reklama

Puchaczów: Prześniak buraczany ciechański produktem tradycyjnym

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Puchaczów: Prześniak buraczany ciechański produktem tradycyjnym - Zdjęcie główne

foto Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje łęczyńskieTo ciasto naszych prababek, którego historia sięga prawie 150 lat, odkąd w Ciechankach zaczęto uprawiać buraki cukrowe. We wtorek na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi został wpisany prześniak buraczany ciechański.
reklama

Na żyznych "pszenno – buraczanych" glebach uprawiał je Wacław Lachert – właściciel majątku ziemskiego Ciechanki w latach 1910 – 1944. Odbiorcą buraków była ówczesna cukrownia w pobliskim Milejowie.

Wpisanie prześniaka na prestiżową listę świętować nie gdzie indziej jak w Dworze Lachertów w Ciechankach w piątek, 8 grudnia o godz. 16 w czasie wydarzenia "Tradycja ze smakiem".

W programie: prezentacja buraczanego wypieku, występ kapeli Swojacy z GDK w Cycowie, otwarcie wystawy prac lokalnych twórców rękodzieła, malarstwa, rzeźby), degustacja ciast regionalnych, wykonanych podczas warsztatów kulinarnych SGW w Ciechankach.

Poniżej opis wypieku (źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi).

reklama

Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)

Ciasto o brawie złoto-brązowej z widocznymi czarnymi ziarenkami maku o kształcie najczęściej prostokątnym

Kształt (zewnętrzny i na przekroju)

Kształt wypieku nadaje forma blaszki, w której jest wypiekany, zazwyczaj prostokątny

Wielkość

W zależności od blaszki, w której jest wypiekany, grubość po upieczeniu ok. 3-4 cm

Barwa (zewnętrzna i na przekroju)

Barwa złoto-brązowa z widocznymi czarnymi ziarenkami maku

Konsystencja, „wrażenie w dotyku”

Lekko twarde, dość zbite, wilgotne

Smak i zapach

Smak lekko słodki, wyczuwalny smak buraka oraz maku;

Zapach aromatyczny, charakterystyczny dla pieczonego buraka oraz maku

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama