Głównym punktem spotkania był buraczany prześniak – wyjątkowy wypiek wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
To ciasto naszych prababek, którego historia sięga prawie 150 lat, odkąd w Ciechankach zaczęto uprawiać buraki cukrowe.
Na żyznych "pszenno–buraczanych" glebach uprawiał je Wacław Lachert – właściciel majątku ziemskiego Ciechanki w latach 1910–1944. Odbiorcą buraków była ówczesna cukrownia w pobliskim Milejowie.
Przewodnicząca Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Ciechankach, Lila Wójcik, opowiedziała o jego tajnikach, a zgromadzeni mogli spróbować nie tylko prześniaka, ale także innych lokalnych smakołyków przygotowanych podczas warsztatów kulinarnych.
Spotkanie wzbogaciły występy kapeli Swojacy z Cycowa oraz wystawa „Tradycyjne Ozdoby Bożonarodzeniowe”, prezentująca rękodzieło Michała Kowalika. Multimedialna prezentacja dorobku KGW w Ciechankach oraz wspólne świętowanie pokazały, jak żywa i barwna jest lokalna tradycja.
Wydarzenie miało miejsce w sobotę 14 grudnia.
fot. Karol Stefańczuk
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.