Zapiekanka z ziemniaków i jajek
Składniki:
- 1 kg ziemniaków jednakowej wielkości
- 5 jajek
- łyżeczka bulionu warzywnego ze słoiczka
- 2 łyżki mąki
- suszony koper
- świeża natka pietruszki
- przyprawa do ziemniaków
- olej słonecznikowy.
1. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach. Odcedzamy, studzimy, a następnie obieramy i kroimy w talarki równej grubości.
2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry równej grubości.
3. Natkę i koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Bulion, przyprawę do ziemniaków i mąkę mieszamy ze szklanką zimnej wody, aby nie było grudek.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Wykładamy ziemniaki, przykrywamy jajkami. Polewamy przygotowanym bulionem. Posypujemy koperkiem i wykładamy natkę. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach pod przykryciem.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.